• 👣Cesta za poznaním kúskov slovenskej literárnej histórie s GoogleMaps 👣🗺️

          • "Ja som hore od tretej rána!" "Mňa zobudili slnečné kolektory!" "Ja som skoro zaspaaaal..." Každá cesta má svoj začiatok, teda ani cesta našich siedmakov nebola výnimkou. Niektorí ešte v polospánku, niektorí čerství ako rybky nastúpili 6:11 do vlaku na cestu za literárnym poznaním v inej ako učebnicovej forme.

            📍Cieľovou destináciou bol Liptovský Mikuláš a naše prvé kroky viedli do Múzea Janka Kráľa. Bohatý výklad výborne pripravenej lektorky obsahoval zaujímavé informácie zo života slávneho Juraja Jánošíka i praktík, ktoré sa používali v danom období pri vypočúvaní. Veď aj žiaci samotní si mohli vyskúšať pohodlnosť dereša, príjemné ostne španielskej čižmy či ostrosť háka, ktorý sa Jánošíkovi stal napokon osudným. Na chvíľu sa ocitli v pozícii sudcov a rozhodovali o živote a smrti často i nespravodlivo súdených.

            Osobnosť "divného" Janka Kráľa nebola pre našich žiakov neznámou, ale vidieť a môcť sa dotknúť osobných vecí tohto romantického básnika naživo je predsa len skúsenosť, ktorú im stránky v učebnici literatúry poskytnúť nemôžu. Naša cesta za literatúrou sa iba začínala, ale už na tomto mieste sme cítili oduševnenú snahu múzea o zachovanie kultúrneho i celospoločenského dedičstva. Okrem spomínaných Slovákov si odnášame i poznatky o Ivanovi Stodolovi, Aurelovi Stodolovi, Eduardovi Penkalovi i o špecifickej kráse typickej pre liptovskú paličkovanú čipku.

            📍Spolok Tatrín a jeho celospoločenský vplyv na smerovanie národa bol našou nasledujúcou zastávkou a siedmaci sa na malý moment stali súputníkmi členov spolku sediacimi v miestnosti, kde sa formovali Žiadosti slovenského národa a konzultovali možnosti posunu, zmeny a budovania silného proslovanského povedomia v srdciach zapálených národovcov. Okrem iného mali i možnosť lúštiť zatykač, ktorý bol vydaný na Štúra, Hurbana i Hodžu.

            📍Po potlesku a poďakovaní našej lektorke sme opäť zapli GoogleMaps a presunuli sme sa do našej ďalšej destinácie, na územie bývalej Vrbice, presnejšie do 🏠Rodného domu Márie Rázusovej-Martákovej, autorky básne, ktorú pozná zrejme každý Slovák, Ranená breza a jej nemenej známeho brata Martina Rázusa, autora románov Maroško a Maroško študuje. Správca tejto kultúrnej pamiatky, spisovateľ Štefan Packa, nás privítal s úsmevom na tvári a nesmiernymi poznatkami nielen z histórie rodiny, ale i množstvom osobných skúseností a zážitkov, ktoré obohatili naše mysle a samotní žiaci zhodnotili, že takto asi vyzerá človek, ktorý svoju prácu robí zo srdca a s radosťou.

            📍GoogleMaps nás nezradili a previedli nás centrom slnkom zaliateho Liptovského Mikuláša až do útrob železničnej stanice, kde sme sa unavení po nastúpení do vlaku nechali unášať útlmom... Až do momentu radostných výkrikov po vsietení prvého slovenského gólu v sieti hráčov USA !!! 😄 Od tohto momentu už boli o aktuálnych hokejových výsledkoch informovaní všetci spolucestujúci. 😄 Dobrá partia a skvelé hokejové momenty nás rýchlo prebrali a s úsmevom na tvári sme sa vrátili domov. 😊

            PS: 🚶Chôdzu po pravej strane ešte dotrénujeme! 😉

            PS1: Siedmaci, ste parťáci a vieme, že najlepšia zrejme bola 🎉🏒hokejová eufória v závere dňa🏒🎉, ale dúfame, že Vám v pamäti ostalo i povedomie o osobnostiach ako Štúr, Hurban, Hodža, Kráľ, Jánošík či súrodencoch Rázusovcoch.

            PS2: ĎAKUJEME! ❤️

          • Poďakovanie nás potešilo🧡

          • My sme Vám našu vďaku za Vaše príspevky v tohtoročnej zbierke Tehlička už síce vyjadrili, ale v elektronickej pošte nás dnes potešilo a na🧡zahrialo i oficiálne poďakovanie za "KAŽDÚ PRIDANÚ TEHLIČKU K DIELU" od o.z. SAVIO a organizátorov už 19. ročníka zbierky TEHLIČKA 2024.  Aj vďaka našej pomoci je momentálna výška vyzbieranej sumy 99 760€ !

            Čo znamená, že už takmer 90% predpokladaných nákladov na výstavbu multifunkčnej školskej haly v Edukačnom centre sv. Bakhity na misii v Tonj je vyzbieraných !

          • „Veni, vidi, vici!“🥇🥇

          • ...alebo...

            2    x   súťaž   =   2 prvé miesta🥇🥇

            Naši šikovníci to zvládli! Prišli, videli, zvíťazili! Aj keď sa tento Caesarov výrok používa väčšinou pri ľahkom víťazstve, tak naši chlapci to na súťažiach nemali jednoduché. Tomáš Pustay, 7.A zvíťazil na okresnom kole matematickej olympiády v Sabinove a Dušan Dvorščák, 8.A si odniesol prvé miesto z okresného kola Pytagoriády v Lipanoch. Obaja si zmerali sily so svojimi rovesníkmi. Verte, že úlohy neboli vôbec jednoduché a všetkých súťažiacich poriadne potrápili.

            Chlapcom blahoželáme a držíme palce pri riešení ďalších zaujímavých matematických úloh.

          • Tešíme sa už vo štvrtok! 🚔👮🧑‍🚒🚑

          • tento štvrtok budú mať naši žiaci možnosť vidieť ukážky náročnej a často nebezpečnej práce záchranných zložiek.

            Na podujatí, ktoré organizuje obec Pečovská Nová Ves v spolupráci so ZŠ s MŠ budú prítomní policajti Krajského riaditeľstva PZ Prešov, hasiči Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove a zdravotníci Slovenského Červeného kríža v Prešove

            Ukážky práce policajného kynológa, zadržiavanie páchateľa políciou, pomoc hasičov a záchrana života pri dopravnej nehode či podanie prvej pomoci,...

            To všetko a mnoho iného nám predvedú odborníci z praxe a ktovie, možno sa po tejto ukážke v radoch našich žiakov prebudí túžba po týchto povolaniach, ktoré sú často fyzicky i mentálne vyčerpávajúce, ale nesmierne dôležité a potrebné.

          • 👽📞🛸"E. T. volať domooov!"

          • Naši ôsmaci si vnímanie literatúry podali po svojom! A výsledky sú povedzme, že až MIMOZEMSKÉ! 

            Svoje predstavy o výzore mimozemšťanov/mimozemšťaniek zhmotnili pomocou kartónu, nožníc, lepidla, špadlí, farebných papierov... Dokonca sa im podarilo vytvoriť aj mimozemského dvojníka známeho futbalistu! Hádajte, ktorého... 🤔⚽🏃🏼

            PS: Svoj domov si tí naši mimozemskí kamoši našli v našej školskej knižnici. Kto neverí, nech tam beží! 😉

          • 👋Hello eTwinning🙋

          • eTwinning umožňuje žiakom a ich učiteľom na všetkých školách spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov a vytvárať tak komunitu so spoločným cieľom, ktorým je zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov, pracovať na svojom profesijnom a osobnom raste a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

            V tomto školskom roku sa žiaci 5.A  zapojili do dvoch  medzinárodných projektov. V druhom projekte sme sa zúčastnili online stretnutia s priateľmi z Turecka, Grécka a Španielska s maliarkou Beatriz Seljo, ktorej obraz bol súčasťou projektu. Naši zvedaví piataci jej položili hneď niekoľko otázok.

          • DEŇ MATIEK JE ZA ROHOM😉❤️

          • Máš už darček pre tú svoju?

            Každá mama si zaslúži poďakovanie za lásku, ochotu a obetu!

            Malým skutkom teraz môžeme obdarovať naše mamy a zároveň pomôcť iným mamám, ktoré sa ocitli v núdzi. 

            Tak poď do toho s nami, lebo POMOCI NIKDY NIE JE DOSŤ a každá mama si zaslúži dar!

          • 🌙🪐💫MÁME TO ČIERNE NA BIELOM, ŽE NAŠI ŽIACI SÚ PRÍNOSOM!🌠✨🌌

          • Vesmír očami deti je už tradičnou súťažnou výtvarnou prehliadkou detskej výtvarnej tvorby, ktorá sa venuje tematike vesmíru. Aj v tomto školskom sa žiaci 5. - 9. ročníka zapojili do tejto súťaže, ktorú každoročne organizuje vedecko-výskumná a vzdelávacia inštitúcia Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Náročnosť súťaže je nielen vo  výtvarnej technike, ktorú si žiaci zvolia, ale aj v predstavivosti detí o neznámom vesmíre. Tento rok si práca a tvorivosť našich žiakov odnáša ocenenie za prínos do súťaže.

            Ďakujeme zúčastneným žiakov za prácu a chuť tvoriť na hodinách výtvarnej výchovy !🎨

          • ⭐⭐⭐NAŠE ENGLISH STARS

          • Naša škola si aj tento rok vyskúšala medzinárodnú súťaž v anglickom jazyku pod názvom ENGLISH STAR. Z našej školy sa zapojilo spolu 23 žiakov z 1. – 7. ročníka.

            Minulý štvrtok si potrápili hlavičky nad úlohami z angličtiny.  Otázky boli rôzne, preverovali znalosť slovnej zásoby, gramatiky, ale aj čítania s porozumením. Na oficiálne výsledky si síce ešte chvíľu počkáme, hreje nás však pocit, že sme si znova skúsili prácu s jazykom, ktorý milujeme.

            Pozrite si zopár fotografií našich ,,English Stars“.

          • Spoločným dielom k čistejšej planéte! 🤝🌎

          • Už od roku 1970 je každoročne 22. apríl DŇOM ZEME. V tomto roku sa niesol v téme "Planéta versus plasty".

            Ani naša škola na to nezabudla a spolu s firmou Marius Pedersen a Obecným úradom v Pečovskej Novej Vsi sa zapojila do celosvetovej aktivity zameranej na ochranu životného prostredia. Počasie nám v týchto dňoch veľmi neprialo, preto sme dobrovoľnícku aktivitu všetkých žiakov našej školy presunuli na dnešný predvíkendový deň. Po prvej vyučovacej hodine sa žiaci školy „vyrojili ako včely“ a každá trieda v určenej oblasti zbierala odpad, ktorý do prírody nepatrí. A veru bolo čo zbierať! 🙄Aj keď je naša obec veľmi pekná a čistý, existujú skryté „zákutia“ s odpadom. Azda najviac ho žiaci našli popri riekach Ľutinka a Torysa. V závere dňa boli najaktívnejší zberači tried odmenení. Veríme, že touto aktivitou sa všetci naučíme, že príroda nie je smetisko a že odpad patrí na zberný dvor alebo do zbernej nádoby na odpad.

            V mene našej prírody ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa nebáli zašpiniť si ruky a urobiť tento svet o trochu krajším!💚🌎💙

          • ✨Naše dievčatá stáli na doskách, ktoré znamenajú svet ✨

          • Dá sa vžiť do kože slávnych spevákov či tanečníkov? V slávnostnom prostredí Mestskej galérie v Lipanoch si to vyskúšali deti zo školských klubov zo širokého okolia na prehliadke Mini playback show. 👩 🎤💃Počas celého dňa javisko postupne ožívalo skvelými vystúpeniami, ktoré boli plné pohybu, tanca a účastníci zažili pri skvelej atmosfére rozžiarených reflektorov aj ocenenie publika - ovácie. 👏👏👏

            Z nášho školského klubu mali odvahu vystúpiť a úžasne predviesť svoje vystúpenia dievčatá z 2. a 3. ročníka: Dária Bartošová, Simonka Ižariková, Emily Jacková a Kristínka Kravcová.

            Ďakujeme za skvelú reprezentáciu. ❤️

          • Vieš, ako zachrániť život? 🚑🩻🩺❤️

          • Ak nie, naši žiaci Ti pomôžu.💪👊🫶

            Naša spoločenská miestnosť sa totiž včera premenila na záchrannú akciu. Počas celého dňa si žiaci mohli vyskúšať podať prvú pomoc pacientovi Ferkovi, ktorý bol v bezvedomí a nedýchal. Žiaci ho resuscitovali pomocou KPR a miestnosťou sa ozývala melódia piesne Rolničky, rolničky. Vyskúšali sme si aj AED systém, ktorý máme v našej škole. Zistili sme, že Gordon a Heimlich nie sú len tak hocijaké mená, ale ich manévre môžu zachrániť život pri dusení. Sprevádzali nás pri tom študenti zdravotníctva, ktorí zaujali nielen svojím vzhľadom👱‍♂️😅😍, ale aj novými informáciami.

            Dnes už naši žiaci vedia, že akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna. ❤️‍🩹

          • AKO SA NESTRATIŤ VO SVETE OBCHODU

          • Myslíme si, že reálne skúsenosti sú vždy tou najlepšou školou. Práve takúto "školu" mali možnosť zažiť naši ôsmaci a deviataci, ktorí absolvovali workshop s inšpektorkou Slovenskej obchodnej inšpekcie Ing. Marcelou Fabianovou. 

            Z prvej ruky im priblížila problematiku jednotkových cien, cenoviek, dokladov o kúpe, takisto vysvetlila postup pri vrátení výrobku v kamennej predajni či varovala pred nebezpečnými výrobkami na trhu a predstavila výhody i nástrahy, ktoré so sebou prináša internetový predaj. 

            Veríme, že skúsenosti odborníkov z praxe využijú naši žiaci v blížiacej sa dospelosti a budú sa môcť bez problémov orientovať vo svete kúpy a predaja.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje